غار


دانستنی ها



فرهنگنامه ها


دانستنی ها



کتاب های وابسته

100 نمودار که جهان را تغییر دادند: از غار نوشته‌های دوران باستان تا دستاوردهای علوم نوین

از غار تا پیکاسو

از مانگ هلاک تا ژرفای غار پراو

اطلس کوه ها و غارهای ایران

انسان‌های اولیه از غازنشینی تا رسیدن به تمدن شهری (جلد 5)

تاریخ عمومی کوه‌نوردی و غارنوردی ایران: از کوه‌پیمایان آریائی تا هیمالیانوردان ایران (یادمان هفتادمین سال تاسیس فدراسیون کوه‌نوردی کشور)

پژوهشی در غار کرفتو

تاریشا (اشکفت سلمان): غار معبد باستانی نوعیلامیان

تحلیل سازه‌ها در معماری به زبان ساده از غار تا آسمانخراش: مقابله با نیروی جاذبه زمین

جاذبه‌های گردشگری اورامانات: غار قوری قلعه بزرگ‌ترین غار آبی آسیا و درازترین غار ایران

زندگی در غار: نگاهی نزدیک به دنیای طبیعی یک غار

غار اسپهبد خورشید

غار اسپهبد خورشید (فریاد سکوت غار اسپهبد خورشید)

غار علیصدر: بهشت خاموش ایران

غار علیصدر: پدیده اعجاب انگیز جهان خلقت

غار قوری قلعه

غار کتله‌خور = Katalekhor cave


غار و غارنورد

غارهای ایران

غارهای باستان

غارهای باستان‌شناختی گیلان

فرهنگ کوه‌نوردی و غارنوردی استان همدان

کتاب شناسی کوه نوردی و غارنوردی ایران

کلماکره: مغاری از گنجینه‌های باستانی لرستان

کوه‌ها و غارهای ایران: همراه با دانستنی‌های کوهنوردی

گردشگران و جغرافیای طبیعی غارها (غار علیصدر)

گنجینه غار کلماکره

کمتر


مقاله های وابسته


ابداع معماری؛ از غار تا شهر
راپاپوت آموس



گاه نگاری غار-دژ اسپهبدان بر اساس؛ پیشینه، وجوه تسمیه و دگرگونی های کاربری
توفیق سامان / فیروزمندی شیره جین بهمن / مرتضایی محمد

 ساختار منحصربه فردی که به آن خواهیم پرداخت, دژی به نام «الطاق(/تاق)», از عهد باستانی ایران است, که به سبب مهابت ساختار منحصر به فردش و جایگاه حصین غیرقابل دسترسش, نقشی کلیدی در رخدادهای سرنوشت ساز تبرستان داشت. چهره هایی نام آور از «منوچهر پیشدادی» تا «مازیار قارن» آخرین اسپهبد تبرستان, در این دژ, ماوا گزیده و این ساختار به سبب پیشینه ی دور و درازش دارای نام های گوناگون و وجوه تسمیه بسیار هست؛ اما در باب کاربری آن مجهولات بسیار وجود دارد و پرسش اصلی این است, که چگونه می توان با بررسی وجوه تسمیه ی متفاوت این سازه, به گوناگونی کاربری آن در ادوار کهن دست یافت؟ باید توجه داشت, وجوه تسمیه ی متعدد, صرف نظر از آن که حکایت از تراوشات ذهن و باورهای نادرست ناشی از ناآگاهی عوام از اسرار و کیفیت این ساختار شگفت دارد؛ در نگاهی دیگر, با قدمت دور و دراز آن پیوند دارد و به تعبیر دیگر بازتاب پیشینه ی کاربری این ساختار در گذر روزگاران می تواند باشد و این فرضیه ی اصلی پژوهش است. بنابراین در این جستار, هدف آن ا ست برای نخستین بار به واکاوی تغییرات کالبدی و کاربری «غار-دژ اسپهبدان», برپایه ی وجوه تسمیه و سیر تطور و تکامل این ساختار, گوناگونی و کاربری آن از بدو پیدایش غار تا آخرین مرحله ی حیات تاریخی اش بپردازیم. روش پژوهش, مبتنی بر شیوه ی تاریخی-تحلیلی و با رویکرد مطالعات کتابخانه ای شامل بهره گیری از مستندات تاریخی و دانش ریشه شناسی واژگان (/اتیمولوژی) و پژوهش میدانی باستان شناختی و جغرافیای تاریخی, با رهیافت تحلیلی خواهد بود. در بررسی وجوه تسمیه ی غار-دژ اسپهبدان, پیوند میان برخی از این نام ها و دگرگونی های کالبدی و کاربری این ساختار شناسایی شد و شواهدی از بهره گیری بشر عهد پارینه سنگی از این مکان تا پرستش گاه مهری, گوردخمه, خزانه و دژ, به دست آمد, بررسی و شناسانده شد و از این پس به استناد مستندات ارایه شده, باید آن را با نام حقیقی اش, «غار-دژ اسپهبدان» نامید.

کمتر


فرهنگ ریشه شناختی زبان فارسی








پیش از این گفتیم در عهدی که تاریخ آن را به یاد ندارد در جای کویرهای مرکزی دریای بزرگی بوده که به تدریج خشک شده و بقایای آن هنوز به صورت دریاچه‌ها و شوره‌زارها خودنمایی می‌کند. تصور می‌رود در عهدی که هنوز رطوبت داخله فلات بیشتر از امروزه بوده حاشیه اطراف کویرر را مراتع وجلگه‌هایی که در دهانه دره‌های کوهستانی قرار گرفته پوشانده و موجبات یک نوع زندگی فعال شبانی را فراهم کرده است و مردمی که مربوط به دوره حجر بوده‌اند و زندگی قبلی آن‌ها در دره‌های کوهستان از راه شکار و سکونت در غار تأمین می‌شده از دره‌ها به طرف پایین سرازیر شده در این دشت‌های خرم سکونت اختیار کرده پایه یک مدنیت مبتنی بر سکونت در ده را ریخته‌اند بقایای این دهکده‌ها امروز به صورت تپه‌های باستانی در حول و حوش راه‌های کنونی و آبادی‌ها مانند شاخصی قرار گرفته و همین امر می‌رساند که مسیر راه‌های بزرگی از اعصار بسیار کهن تابه حال چندان تغییر نکرده است. حفریات واکتشافاتی که در بعضی از این تپه‌های باستانی مانند تپه حصار نزدیک دامغان، چشمه علی در ری، تپه سیلک نزدیک کاشان، تپه گیان نزدیک نهاوند، تل باکون حوالی تخت جمشید و بسیاری از تپه‌های دیگر که غالباً در کنار جاده‌های اصلی و فرعی و شهر‌ها و آبادی‌های کنونی واقع شده به عمل آمده است مدلل می‌دارد که همه این اما کن که محل دهات وقصبات وشهرهای قدیمی است و سابقه آن‌ها به چند هزارسال پیش از میلاد مسیح می‌رسد، مراکز اجتماعاتی منفرد ومنزوی نبوده است.
 در آن دوران کهن که مردم فلات شکاف کوه‌ها را مأوای خود قرار داده در غارها بسر می‌بردند همین‌که به راز کشاورزی پی برده دریافتند که از راه کاشتن دانه‌ها می‌توان به تکثیر آن‌ها پرداخت و محصول مطمئن‌تری برای اعاشه خود به دست آورد کم کم از غارها سرازیر شده در دشت پای کوه مسکن برای خود ساختند و بدین طریق پایه دهکده‌های نخستین ریخته شد ولی با وجود زندگی در ده مسکن اولیه یعنی غارهایی را که بر فراز آن‌ها قرار داشت فراموش نکردند بلکه هنگام سرما و گرمای شدید یا هجوم دشمن به آن‌جا پناه می‌جستند. شاید مراسم مذهبی خودرا نیز در آن شکفت‌ها انجام می‌دادند. از همین رو است که در کوه‌های پیرامون تپه‌های باستانی و دهکده‌های قدیمی یک چند غار قدیمی به چشم می‌خورد. تعداد این قبیل غارها که مسکن اولیه مردم فلات بوده است در ایران بی‌شمار و تا به حال تعدادی از آن‌ها به وسیله محققین مورد بررسی قرار گرفته است. بعضی از این اشکفت‌ها از همان اعصار قدیم جنبه تقدس یافته مورد احترام مردم واقع شده مانند اماکن مقدسه بزیارت آن‌ها می‌شتافته‌اند. جنبه تقدس این مغاره‌ها به اندازهای قوی بوده که پاره‌ای از آن‌ها الهام بخش انبیاء وعرفا گشته است مشهورترین اشکفت‌های باستانی ایران که غالباً نزدیک راه‌های قدیم قرار گرفته عبارتنداز غار کرفتو در کوه‌های حوالی سقز کردستان و دو غار کمربندی و هوتو در کوه‌های هزار جریب مازندران و غار بیستون نزدیک بیستون و غار شاپور درتنگ چوگان کازرون.

انسان با توجه به ساختار فیزیکی و نیز شیوه زندگی، در مقایسه با جانداران دیگر از آسیب پذیری بیشتری برخوردار است، لذا نیازمند تدابیر و پوشش‌هایی است که او را در مقابل گرما، سرما و ناملایمات جوی، حیوانات وحشی و همچنین تهاجم دیگر همنوعان محفوظ دارد. باتوجه به داده‌های باستان شناسی، پناه بردن به غارها و پناهگاه‌های سنگی جزء اولین ترفندهایی بود که گروه‌های انسانی برای مواجهه با خطرها، بکار گرفتند و سابقه آن به صدها هزار سال پیش بر می‌گردد. آثار این استقرار در غارها و پناهگاه‌های سنگی بسیاری شناسائی، کاوش و مطالعه شده است. غارها و پناهگاه‌های سنگی شرایط بسیار مناسبی برای استقرار گروه‌های کوچک انسانی در روزگاران پیش از تاریخ و زمانی که انسان‌ها تنها از طریق گردآوری غذا و شکار گذران می‌کرده و جمعیت کمی داشتند، فراهم می‌کرده است. آنها پوشش مناسبی در برابر ناملایمات جوی و حفاظ مناسبی در برابر هجوم حیوانات وحشی و دیگر گروه‌های انسانی بودند. ساکنان این غارها با مسدود کردن دهانه غار به کمک تبرهای چوبی و شاخ و برگ درختان و نیز سنگ چینی، خود را در برابر خطرات محافظت می‌کردند.


پایان نامه های وابسته




غار کوگان از نمونه‌های معماری دست کند است که درکوهی به همین نام (کوگان)در استان لرستان واقع شده است. منطقه کوگان در 50 کیلومتری جنوب شهرستان خرم آباد و در شهرستان پلدختر قرار دارد.در این پژوهش، به مستندسازی کامل اثر، پرداخته شده است تا زمینه برای خوانش معماری آن هموار شود. خوانش معماری ، در نهایت منجر به استخراج الگوهای به کار رفته در آن می‌شود. به‌علاوه با تحلیل فضاها و گمانه‌زنی در مورد روابط عملکردی آن ها می‌توان روش های بهره‌برداری از فضاها را تا حدودی روشن ساخت. در این پژوهش ابتدا به روش کتابخانه‌ای به جمع‌آوری اطلاعات موجود در مورد اثر پرداخته شده است. سپس با بهره‌گیری از روش میدانی ،نقشه دقیق غار ترسیم گردیده وپس از توصیف عینی اثر،تحلیل‌هایی در مورد پیرامون غار، چگونگی عملکرد فضاها و کاربری آنها انجام شده است. در نهایت استخراج الگوهای معماری غار کوگان هدف قرار داده شده است. فرضیه‌های اصلی این تحقیق در مورد کاربری مجموعه می‌باشد. در فرضیه اول، کاربری مذهبی (آیینی) برای غار (احتمالاً آیین مهرپرستی) در نظر گرفته شده و دیگری بر این ایده که غار کارکرد دفاعی داشته، استوار است. در مورد غار کوگان نقاط مبهم زیادی وجود دارد، ازجمله: دلیل ایجاد غار کوگان در این مکان ،نقش قلعه باستانی در کاربری غار ، چگونگی رابطه عملکردی میان این دو ، نحوه استفاده از فضاهای مختلف و کاربری هر یک از آنها. در این پژوهش سعی شده است که از قضاوت های شتاب‌زده و نتیجه‌گیری های قطعی اجتناب شود. بااین‌وجود به نظر می‌رسد بر خلاف فرضیه‌های موجود که قائل به یک ورودی در غار کوگان هستند این مجموعه دارای دو ورودی بوده است. همچنین در مورد کاربری مجموعه فرضیه‌هایی که کاربری دفاعی و مسکونی را برای مجموعه قائل هستند بیشتر از فرضیه رقیب که کاربری آیینی برای غار در نظر گرفته است قابل‌اعتنا است.در نهایت با بررسی فرضیه های مطرح شده می توان به جمع بندی پرداخت و فرضیه ای تحت عنوان تجمیع کاربری ها رامطرح نمود. در فرضیه تجمیع کاربری ها در کنار هم قرار داشتن این کاربری ها به صورت یکجا، خالی از اشکال دانسته شده است.


تنها تعداد محدودی از محوطه‌های پارینه‌سنگی، همچون کمربند، هوتو و علی‌تپه در بخش شمالی رشته‌کوه‌های البرز مورد کاوش قرار گرفته‌اند. در سال 1388 در دهانه غار کمیشان در نزدیکی بهشهر مازندران، اقدام به گمانه‌زنی شد. مجموعه دست‌افزارهای سنگی کمیشان از لحاظ ماده خام کاملاً محلی است. ویژگی مجموعه ابزارهای این صنعت فراوانی ابزارهای روی تراشه، فراوانی کولدارها و کنگره-دندانه‌دارها، کم بودن سوراخ‌کننده‌ها و اسکنه‌ها، کمبود خراشنده‌های ناخنی و هندسی‌ها و عدم حضور سرپیکان‌هاست. صنایع سنگی کمیشان بیشترین شباهت را با محوطه‌های حاشیه جنوب شرق دریای مازندران، به‌ویژه با مرحله میان‌سنگی جدید کمربند نشان می‌دهد. در این پژوهش با استفاده از رهیافت اکولوژی فرهنگی، و با استناد به تفاوت در زیست‌محیط محوطه‌های تریالتی در گرجستان با زیست‌محیط محوطه‌های میان‌سنگی حاشیه جنوب شرق و شرق دریای مازندران ثابت شد که صنایع میان‌سنگی حاشیه جنوب شرق و شرق دریای مازندران صنایعی مستقل تحت عنوان میان‌سنگی کاسپین هستند.

سنگ نگاره ها یکی از آثار فرهنگی و هنری اقوام مختلف انسانی است که تا کنون مجموعه های متنوعی از آن در بسیاری از نقاط دنیا به دست آمده است. این نگاره ها مقدمه پیدایش تبادل پیام، زبان،حروف رمزی، و خط بشمار می روند و اطلاعات ارزشمندی از باورها، آیینها، آداب و رسوم، اسطوره ها و سایر منظرهای زندگی نوع بشر در دوره های کهن را به نمایش می گذارند.مناطق شمال غرب ایران از جمله مراکز غنی این هنر کهن بشمار می روند که تا کنون مجموعه های فراوانی از آن ها شناسایی شده است.در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی و استفاده از ابزارهای اسنادی و میدانی، نقوش صخره ای عقربلو واقع در استان آذرایجان غربی و مجموعه غار کرفتو واقع در استان کردستا ن با هدف معرفی ظرفیت های فرهنگی و هنری و گردشگری آن مورد مطالعه قرار گرفتند. سنگ نگاره های این مناطق نه تنها از نظر قدمت نیز اهمیت بسزایی دارند بلکه دارای نقشمایه های متنوع انسانی، حیوانی و نمادین خاص هستند و می توانند اطلاعات مفیدی را درباره وجوه مختلف زندگی بشر ارائه دهند. همچنین این حوزه ی وسیع می تواند فرصت مغتنمی را در جهت افزایش بهره وری های هنری و توسعه گردشگری کشور ایجاد نماید.

Block Title

بررسی نقوش غارهای لرستان (دوشه ، همیان ، میرملاس ). پروژه عملی : ننگاهی به آداب و رسوم عشایر لرستان
محمد کاظم حسن وند / آرمان یعقوب پور
منطقه لرستان از دیرباز تاکنون به علت داشتن آثار تاریخی مورد توجه باستان شناسان و مورخین کشور قرار گرفته است . نقوش صخره ای یکی از آثار بجای مانده در این منطقه می باشد . تاکنون هیچگونه تجزیه و تحلیل تصویری روی این نقوش انجام نشده است . قدمت نقوش ، نیز در بعضی منابع با نظرات متفاوت و متضادی نوشته شده است . همچنین در مورد علت ترسیم نقوش ، بوجود آورندگان نقوش و مواد مورد استفاده آنان ، نظرات متفاوتی بیان شده و در بعضی از نظرات ، مقایسه ای بین این نقوش و نقوش غارهای اروپا صورت گرفته که ارتباط منطقی از جنبه تصویری و فرهنگی ، میان این دو وجود ندارد.

تجزیه و تحلیل گنجینه غار کلماکره لرستان بر اساس شکل و فن آوری ساخت اشیاء
سید مهدی موسوی / جواد نیستانی / لیلا خسروی
گنجینه غارکلماکره شامل صدها قلم شی نفیس زرین و سیمین در سال 1368 در پلدختر لرستان به طور اتفاقی توسط روستاییان کشف و با وضعیت بسیار هولناکی به صورت غیر قانونی از کشور خارج شد. وجود کتیبه‌هایی به خط و زبان ایلام نو روی برخی از اشیاء ارتباط آنها را با افق فرهنگی ایلام نو آشکار می‌سازد. ویژگی منحصر به فرد آنها، معرفی یک سلسله جدید حکومتی در غرب ایران در هزاره اول ق.م است که نقش بسیار مهمی در پژوهشهای باستان شناسی دوران آغاز تاریخی ایران دارد. در این پژوهش به معرفی و مستندسازی اشیاء موجود در داخل و خارج از کشور، گونه شناسی، مطالعه فنی، بررسی تکنیک ساخت و تزئینات اشیاء، بررسی متون تاریخی و تجزیه و تحلیل باستان شناختی کتیبه‌های منقور روی اشیاء خواهیم پرداخت. هدف از این پژوهش اثبات حقانیت تعلق اشیاء به فرهنگ ایران زمین بر اساس مدارک و شواهد باستان شناسی است.

تک نگاری جامع معماری دست کند غار کوگان (پلدختر لرستان) 
 احمد امین پور / ناصر نوروز زاده چگینی /  نیکو دلاور ،
غار کوگان از نمونه‌های معماری دست کند است که درکوهی به همین نام (کوگان)در استان لرستان واقع شده است. منطقه کوگان در 50 کیلومتری جنوب شهرستان خرم آباد و در شهرستان پلدختر قرار دارد.در این پژوهش، به مستندسازی کامل اثر، پرداخته شده است تا زمینه برای خوانش معماری آن هموار شود. خوانش معماری ، در نهایت منجر به استخراج الگوهای به کار رفته در آن می‌شود. به‌علاوه با تحلیل فضاها و گمانه‌زنی در مورد روابط عملکردی آن ها می‌توان روش های بهره‌برداری از فضاها را تا حدودی روشن ساخت. در این پژوهش ابتدا به روش کتابخانه‌ای به جمع‌آوری اطلاعات موجود در مورد اثر پرداخته شده است. سپس با بهره‌گیری از روش میدانی ،نقشه دقیق غار ترسیم گردیده وپس از توصیف عینی اثر،تحلیل‌هایی در مورد پیرامون غار، چگونگی عملکرد فضاها و کاربری آنها انجام شده است. در نهایت استخراج الگوهای معماری غار کوگان هدف قرار داده شده است. فرضیه‌های اصلی این تحقیق در مورد کاربری مجموعه می‌باشد. در فرضیه اول، کاربری مذهبی (آیینی) برای غار (احتمالاً آیین مهرپرستی) در نظر گرفته شده و دیگری بر این ایده که غار کارکرد دفاعی داشته، استوار است. در مورد غار کوگان نقاط مبهم زیادی وجود دارد، ازجمله: دلیل ایجاد غار کوگان در این مکان ،نقش قلعه باستانی در کاربری غار ، چگونگی رابطه عملکردی میان این دو ، نحوه استفاده از فضاهای مختلف و کاربری هر یک از آنها. در این پژوهش سعی شده است که از قضاوت های شتاب‌زده و نتیجه‌گیری های قطعی اجتناب شود. بااین‌وجود به نظر می‌رسد بر خلاف فرضیه‌های موجود که قائل به یک ورودی در غار کوگان هستند این مجموعه دارای دو ورودی بوده است. همچنین در مورد کاربری مجموعه فرضیه‌هایی که کاربری دفاعی و مسکونی را برای مجموعه قائل هستند بیشتر از فرضیه رقیب که کاربری آیینی برای غار در نظر گرفته است قابل‌اعتنا است.در نهایت با بررسی فرضیه های مطرح شده می توان به جمع بندی پرداخت و فرضیه ای تحت عنوان تجمیع کاربری ها رامطرح نمود. در فرضیه تجمیع کاربری ها در کنار هم قرار داشتن این کاربری ها به صورت یکجا، خالی از اشکال دانسته شده است.

مقایسه تطبیقی سفالهای غار کمیشان با محوطه های مجاور
حمید خطیب شهیدی / حامد وحدتی نسب / مرضیه زارع خلیلی
پایان نامه حاضر در رابطه با سفال هایی است که در طی کاوش محوطه غار کمیشان در سال 1388 بدست آمده است. محوطه غارکمیشان واقع در استان مازندران و در 10 کیلومتری شهر بهشهر قرار گرفته است. لایه های دارای سفال این محوطه همه به صورت آشفته و مضطرب بوده که شناسایی و دوره بندی این آثار را بسیار مشکل می ساخت. بر اساس فرم شناسی و مقایسه این آثارسفالی با دیگر محوطه ها از جمله گوهر تپه، تپه عباسی، غار هوتو و آق تپه به نظر می رسد محوطه غارکمیشان و محدوده آن پس از دوره نوسنگی بدون سفال، در چندین دوره فرهنگی مورد استفاده قرار گرفته است. پس ازکاوش، علاوه بر بررسی و شناسایی سفالهای مربوط به کاوش، در طی یک بررسی در اطراف محوطه غارتعداد زیادی سفال قرمز مربوط به عصر آهن دربالای غار شناسایی شد که مطالعه و بررسی این داده ها در ادامه انجام گرفته است.

مطالعه فن آوری و گونه شناسی مصنوعات سنگی غار کمیشان و مقایسه آنها با منطقه زاگرس
حامد وحدتی نسب / علیرضا هژبری نوبری / فرهنگ خادمی ندوشن / مژگان جایز
تنها تعداد محدودی از محوطه‌های پارینه‌سنگی، همچون کمربند، هوتو و علی‌تپه در بخش شمالی رشته‌کوه‌های البرز مورد کاوش قرار گرفته‌اند. در سال 1388 در دهانه غار کمیشان در نزدیکی بهشهر مازندران، اقدام به گمانه‌زنی شد. مجموعه دست‌افزارهای سنگی کمیشان از لحاظ ماده خام کاملاً محلی است. ویژگی مجموعه ابزارهای این صنعت فراوانی ابزارهای روی تراشه، فراوانی کولدارها و کنگره-دندانه‌دارها، کم بودن سوراخ‌کننده‌ها و اسکنه‌ها، کمبود خراشنده‌های ناخنی و هندسی‌ها و عدم حضور سرپیکان‌هاست. صنایع سنگی کمیشان بیشترین شباهت را با محوطه‌های حاشیه جنوب شرق دریای مازندران، به‌ویژه با مرحله میان‌سنگی جدید کمربند نشان می‌دهد. در این پژوهش با استفاده از رهیافت اکولوژی فرهنگی، و با استناد به تفاوت در زیست‌محیط محوطه‌های تریالتی در گرجستان با زیست‌محیط محوطه‌های میان‌سنگی حاشیه جنوب شرق و شرق دریای مازندران ثابت شد که صنایع میان‌سنگی حاشیه جنوب شرق و شرق دریای مازندران صنایعی مستقل تحت عنوان میان‌سنگی کاسپین هستند.

مطالعه و معرفی نقوش صخره ای مناطق شمال غرب ایران جهت بهره وری های هنری، فرهنگی و گردشگری ( نمونه موردی: روستای عقربلو، غار کرفتو)
الیاس صفاران / شهرام یوسفی فر / ثریا شوقی بابانظر
سنگ نگاره ها یکی از آثار فرهنگی و هنری اقوام مختلف انسانی است که تا کنون مجموعه های متنوعی از آن در بسیاری از نقاط دنیا به دست آمده است. این نگاره ها مقدمه پیدایش تبادل پیام، زبان،حروف رمزی، و خط بشمار می روند و اطلاعات ارزشمندی از باورها، آیینها، آداب و رسوم، اسطوره ها و سایر منظرهای زندگی نوع بشر در دوره های کهن را به نمایش می گذارند.مناطق شمال غرب ایران از جمله مراکز غنی این هنر کهن بشمار می روند که تا کنون مجموعه های فراوانی از آن ها شناسایی شده است.در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی و استفاده از ابزارهای اسنادی و میدانی، نقوش صخره ای عقربلو واقع در استان آذرایجان غربی و مجموعه غار کرفتو واقع در استان کردستا ن با هدف معرفی ظرفیت های فرهنگی و هنری و گردشگری آن مورد مطالعه قرار گرفتند. سنگ نگاره های این مناطق نه تنها از نظر قدمت نیز اهمیت بسزایی دارند بلکه دارای نقشمایه های متنوع انسانی، حیوانی و نمادین خاص هستند و می توانند اطلاعات مفیدی را درباره وجوه مختلف زندگی بشر ارائه دهند. همچنین این حوزه ی وسیع می تواند فرصت مغتنمی را در جهت افزایش بهره وری های هنری و توسعه گردشگری کشور ایجاد نماید.


کمتر