آل بویه
خشونت سیاسی
ناصر فکوهی
دسترسی Block Title
آل بویه
بیشترآل بویه (۹۳۲ تا ۱۰۶۲میلادی) و آل زیار (۹۲۷ تا ۱۰۹۰میلادی)(۳۰). هر دو این سلسلهها، همچون سلسلههای کوچکتری نظیر باوندیان (۶۶۵ تا ۱۳۴۹ میلادی) و سالاریان (۹۱۶ تا ۹۹۷ میلادی) از نواحی شمالی کشور یعنی سواحل دریای خزر، دیلم و طبرستان، و ارتفاعات داخلی آن ریشه گرفته بودند.
این مناطق به دلیل دسترسی بسیار مشکل آنها همواره در برابر هجوم حکومتهای مرکزی در ایران مقاوم بودهاند و استقلال نسبی داشتهاند. از پیش از اسلام حاکمان محلی این منطقه دارای قدرت نظامی مستقل بودند و هر بار که فشار قدرت مرکزی بیش از اندازه افزایش مییافت به کوهستانها پناه میبردند. پس از اسلام نیز چندین قرن طول کشید تا مسلمانها توانستند این مناطق را اشغال کنند، اما حتی پس از اشغال نیز این ناحیه مرکز شورشهای حاکمان محلی بود.
آل بویه جنگجویانی شیعه مذهب بودند که احتمالا در سالهای اولیه قرن دهم به نقاط دیگر مهاجرت کردند. سه برادر، على (عمادالدوله)، حسن (رکن الدوله) و احمد (معزالدوله) در اواخر قرن دهم به ترتیب در اصفهان و فارس، ری و همدان، و کرمان و خوزستان، قدرت خود را برقرار کردند و احمد با تسخیر بغداد در سال ۹۴۵ میلادی، خلفای عباسی را بیش از یک قرن به زیر سلطه آل بویه درآورد. آل بویه توانستند، هر چند به مدتی کوتاه، تصویری از بازسازی یک سلسله ایرانی قدرتمند را ارائه دهند. آنها لقب شاهنشاه را بار دیگر احیا کردند. آل بویه در سیاست دینی خود عموما بردبار بودند و سختگیریهای آنها را در بعضی مناطق برای واداشتن مردم سنی مذهب به اجرای مراسم شیعه باید به حساب اراده سیاسی برای تثبیت قدرت خود در خارج از حوزه ایران به ویژه در بغداد به شمار آورد. خشونتی که از سوی آل بویه انجام میگرفت عمدتا متوجه خلفا بود که شدیداً مورد نفرت آنها بودند.