پارتیان (اشکانیان)
خشونت سیاسی
ناصر فکوهی
دسترسی Block Title
اشکانیان (۲۵۶ پیش از میلاد تا ۲۲۴ میلادی)
بیشتراشکانیان یا پارتها از قبایل نیمهکوچنده و جنگجویی بودند که در ساتراپی پارت در شمال شرقی ایران (بخشی از افغانستان و خراسان امروزی) صاحب قدرت بودند(۹). این ساتراپی از لحاظ کشاورزی فقیر بود و منابع آن بیشتر حاصل درآمدی بود که به دلیل عبور «جاده ابریشم» از آن منطقه به دست میآورد. اشکانیان با تضعیف قدرت سلوکی در شرق که به علت قیامهای متعدد در این مناطق از جمله در شمال هند و یورشهای قبایل جنگجو به مرزهای شرقی سلوکیها و عدم توانایی آنها به مقابله با این یورشها، اتفاق افتاده بود، استفاده کردند و سلسله ایرانی خود را تأسیس کردند. پادشاهان اشکانی به زودی لقب «شاه شاهان» هخامنشیان را برای خود برگزیدند و با تمدنهای رم و چین وارد تماس شدند. در دوره بسیار بلند سلطنت اشکانی که بیش از ۴ قرن طول کشید هرگز یک سازمان متمرکز دولتی قدرتمند پدیدار نشد. یکی از دلایل این امر، نبود خط ایدئولوژیکی ـ فرهنگی مشخصی بود که بتواند محور انسجام سیاسی قرار بگیرد. در طول این دوران دو دوره یونانی گری از اوایل قرن دوم پیش از میلاد تا سال اول میلاد، و یک دوره ضد یونانیگری از ابتدای میلاد تا نیمه دوم قرن دوم میلادی قابل مشاهده است که در آن دو دوره، دو سیاست فرهنگی ـ دینی کاملا متضاد به چشم میخورند. خشونت سیاسی در این دوران باز هم عمدتا درون چارچوب قدرت حاکم و به صورت قتلهای خانوادگی گسترده دیده میشود. آرد پادشاه اشکانی به دست پسر خود فرهاد چهارم در سال ۳۷ پیش از میلاد به قتل رسید. فرهاد نه فقط تمام برادران و پسر ارشد خود را به قتل رساند کشتار را به بزرگان اشکانی نیز گسترش داد. اما خود او نیز به وسیله پسرش فرهاد پنجم کشته شد. پراکندگی و تشتت قدرت سیاسی که در نقاط گوناگون به شاهزادگان اشکانی واگذار شده بود به حدی میرسید که از اواخر قرن اول میلادی دیگر نمیتوان اثری از یک دولت مرکزی حتی با اقتدار کم مشاهده کرد. در حالی که سالهای آخر حکومت اشکانی در جنگهای بیپایان با رم میگذشت، آن شاهزادگان نیز دائما در حال جنگ با یکدیگر بودند. قدرت اشکانی در قرن اول میلادی به ۱۱ دولت در منطقه شمالی و ۷ دولت در منطقه جنوبی تجزیه شده بود. در چنین شرایطی مسلما بردباری مذهبی یا بهتر گفته باشیم نوعی بیتفاوتی دینی به دلیل نبود یک سیاست مذهبی عمومی وجود داشت اما این بردباری بیشتر ناشی از تشتت و هرج و مرج بود تا یک اراده سیاسی برنامه ریزی شده. بنابراین در دوران اشکانی نیز همچون دوران سلوکی نبود خط انسجام دهنده ایدئولوژیک مانع از شکل یافتن دولت متمرکز سیاسی گردید.
کمترایران در عهد باستان در تاریخ اقوام و پادشاهان
محمد جواد مشکور
در کتاب حاضر بدون آنکه مانند محققان این بحث تنها نظر به تاریخ پنج دولت: ماد، هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی داشته باشد، کوشیده است تمام وقایع مهمی را که قبل از اسلام در فلات ایران در اعصار مختلف روی داده است با شرح احوال پادشاهان و نامدارانی که قهرمانان این ماجراها در این صحنه پهناور بوده اند، به رشته تحریر در آمده است.
دوران ایران باستان دوران تشکیل دولت ماد تا پایان حکومت ساسانیان و حمله عرب به ایران است. (..۶ ق.م. تا ۶۵۲ م) پیش از مهاجرت آریاییها به فلات ایران، اقوامی با تمدنهای متفاوت در ایران میزیستند. سرزمین کنونی ایران بخش بزرگی از یک واحد جغرافیایی بنام فلات ایران است، این واحد طبیعی با تنوع اقلیمی و زیستی خود دارای ویژگیهای بارزی است که در نتیجه آن وحدت فرهنگی ایران را سبب شدهاست، بیگمان تمدن بشری مرهون نبوغ و خلاقیت مردمانی بودهاست که سالیان دراز در این سرزمین زندگی کردهاند و در تعامل با جغرافیا و نظام طبیعی حاکم بر آن و در جریان روزگار، تاریخ فرهنگی و تمدن خود را آفریدهاند.
سلسله های پادشاهان ایران در پیش از اسلام:
ایلامیان
مادها
هخامنشیان
سلوکیان
اشکانیان
ساسانیان
ایرانیان دوره باستان تا دوره معاصر
محمد علی همایون کاتوزیان
این کتاب مروری بر تاریخ طولانی ایران نیست، بلکه تحلیلی تاریخی و جامعه شناختی درباره کل جامعه ایران است که شواهد آن ناگزیر به صورت شرح حوادث ذکر شده است. آنچه رسانههای غربی درباره ایران میگویند و مینویسند هم به دلیل بیاطلاعی یا کم اطلاعی هم به دلیل اختلافات سیاسی غالبا غلط است یا کامل نیست. و این کتاب میتواند پارهیی از آن اشتباهات و سوءتفاهمات را هم در میان عموم و هم در دورههای دانشگاهی رفع کند. اما من این کتاب را در وهله اول برای ایران و ایرانیان نوشتم تا آگاهی عمیقتر، وسیعتر و واقعبینانهتری از تاریخ و اجتماع خود به دست آورند، خاصه به این دلیل که اقدام درست بر آگاهی درست استوار است و این نکته را هم بیفزایم که خطاب آن فقط- یا حتی در درجه اول- به ایرانیان غیرمتخصص در تاریخ و علوم انسانی نیست زیرا که بسیاری از شرح و تحلیلهای متخصصان نیز واقعبینانه نیست و بر مبنای الگوهایی است که برای شناخت جامعه و تاریخ غرب پدید آمدهاند و به دلایلی که در کتاب آوردهام برای شناخت جامعه ایران مناسب نیستند.
دسترسیتاریخ ایران پژوهش آکسفورد
تورج دریایی
علت وجودی این کتاب آن است که کتابهای تألیفشده دربارۀ تاریخ ایران یا فقط بر دورۀ خاصی تأکید دارند یا به یک اندازه به همۀ دورهها نپرداختهاند. از این رو نیاز به کتابی احساس میشد که تاریخ فلات ایران را بازنماید، از کسانی بگوید که در این سرزمین زیستند و مردند؛ خالقان فرهنگی که به طرق گوناگون در منطقه و قاره رسوخ کرده است. مؤلفان این کتاب تلاش میکنند نهفقط تاریخ ایران عصر جدید, بلکه تا حد امکان کل تاریخ ایران را بازگو کنند. این اولین و شاخصترین تفاوت این کتاب با کتابهای دیگری است که دربارۀ تاریخ ایران نگاشته شده است. دوم آنکه متخصصان هر دوره با مقالات تخصصی در حوزۀ مطالعاتشان اطلاعاتی قابل فهم در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار میدهند. مؤلفان این کتاب مورخ، زبانشناس و متخصص در زمینۀ مطالعات ایرانی هستند. آنها کوشیدهاند چکیدهای از تاریخ و فرهنگ ایران را به شیوهای روشن و قابل فهم در اختیار مخاطبان قرار دهند.
دسترسی