سرای سعد السلطنه
باقرخان سعدالسلطنه حاکم قزوین در عصر ناصری
معرفی کتاب
سعدالسلطنه یکی از رجال عصر قاجار بود که حدود 10 سال و طی دو مرحله حکومت قزوین را بر عهده داشت و در این مدت، اقدامات عمرانی متعددی انجام داد. مرمت آثار تاریخی قزوین مانند چهلستون، مسجد جامع و امامزاده حسین (ع) از جمله اقدامات ارزنده سعدالسلطنه در این دوران به شمار می رود. یکی دیگر از اقدامات مهم سعدالسلطنه، ساخت مجموعه عظیم سعدالسلطنه است که با حدود سه هکتار مساحت به عنوان بزرگ ترین کاروانسرای درون شهری خاورمیانه شناخته می شود و اکنون به عنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری قزوین درآمده و با زیبایی های خاص خود، پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است. سعدالسلطنه در حکومت داری نیز شیوه ای جالب و منحصر به فرد داشت، به طوری که بعضی شب ها به صورت ناشناس در شهر می گشت و عملکرد شبگردها و گزمه ها را از نزدیک زیر نظر می گرفت. علاوه بر این، خبرچین های متعددی داشت که اخبار تمامی طبقات شهر، از اشرار و اوباش تا اعیان و اشراف را به اطلاع وی می رساندند. به همین دلیل چنان بر اوضاع شهر تسلط داشت که کمتر موضوعی بود که از وجود آن بی اطلاع باشد. وی فردی بی سواد، اما باهوش، زرنگ، فعال، موقع شناس، کاری، کاردان، لایق و ثروت اندوز بود. فردی که به اقدامات عمرانی علاقه بسیاری داشت، در جلب رضایت مافوق می کوشید، ثروتمندان را سرکیسه می کرد، به جمع کردن ثروت (ولو از راه نامشروع) می پرداخت، دستی در کارهای خیر داشت و در تنظیم قیمت ها، جلوگیری از سرقت و شرارت و برقراری امنیت متبحر بود. او گرچه در دوران حکومت خود، رضایت مردم را به طور نسبی جلب کرد، چهار دفعه با شورش عمومی مواجه شد که دو بار آن در قزوین و نوبت های دیگر در رشت و زنجان روی داد. او با وجود برخی خصایص منفی شخصیتی، در مقایسه با دیگر حکّام عصر قاجار، عملکرد نسبتاً خوبی از خود بر جای گذارد و این عملکرد در هنگام حکومت او در قزوین، نسبت به شهرهای دیگر نمود بیشتری داشت.
شخصیت جالب سعدالسلطنه و تلاش های ارزنده او در آبادانی و عمران قزوین در دوران حکومت بر این شهر تاریخی، انگیزه ای برای مؤلف بوده است تا کتابی جامع درباره وی تألیف نماید و چهره و شخصیت واقعی وی را همان گونه که بوده است، برای مخاطبان ترسیم کند.
راسته وزیر
سایت میراث قزوین: اصلی ترین معبر شمالی- جنوبیِ میانیِ بلوک امروزیِ بازار بزرگ و محلات همجوار آن است. مسیری ارگانیک که قبل از ساخت کاروانسرای سعدالسلطنه وجود داشته و در محدودهی این گذر، طراحی مجموعه تابع آن شده است. این بازارچه همواره گذر عمومی بوده و در طول شبانه روز مورد استفاده شهروندان می باشد. گذر از این راسته با پیچهای ارگانیک و همراهی شیب طبیعی زمین با ارسیهایی بلند چوبی حجرههای کنارهی آن و نور طبیعی تابیده شده از هورنوی تاق هاست گویی که معماری در طبیعت تنیده شده است. این راسته با مساحت 2100متر مربع دارای 43حجره می باشد. بازارچه سعدالسلطنه در آینده دارای کاربری متنوع تجاری (مایحتاج روزمره و سوغات قزوین) خواهد بود: کاربرهایی شامل نانوایی، قنادی، خشکبار، عطاری، آبمیوه و بستنی، شهر شکلات، کادویی و لوکس فروشی، سنگهای نیمهقیمتی، زیور آلات و بدلیجات، ساعت فروشی، لوازم آرایشی و بهداشتی و کالای حمام.
حیاط قیصریه
سایت میراث قزوین: بزرگترین حیات مجموعه سعدالسلطنه با سبک چهار ایوانی است. ایوان شمالی با هشتی و سردری با شکوه راه به خیابان اصلی دارد و دو ایوان شرقی و غربی رو به سراهای سعدیه و نگارالسلطنه است. ایوان جنوبی نیز راه به چهارسوق قیصریه دارد. این سرا با مساحت 3100 مترمربع دارای 34حجره با ایوانچه رسمی بندی و تزئینات کاشی آجر است.کاربری آتی سرای سعدالسلطنه سرای خانواده است و تشکیل یافته از فروشگاههای جاذب خانواده تجاری (بوتیک) میباشد. این فروشگاهها شامل فروشگاه لباس، کیف و کفش، اسباب بازی،کالای لوکس،کالای ورزشی و سرگرمی، خودپرداز بانک، رستوران و کافی شاپ میباشد.
سرای قیصریه
سایت میراث قزوین: قیصریه به تنهایی از الگوهای برجسته معماریِ مکتب قزوین در دوره قاجاری است. ساختار شکلی چلیپایی قیصریه در قلب مجموعه، چهار سوی اصلیِ دسترسی به قسمتهای مختلف کاروانسرای سعدالسلطنه است. چهارسوق قیصریه، محل تقاطع راستههای شمالی- جنوبی و شرقی- غربی است و دارای رسمی بندی باشکوه و تزتینات نغزکاشی آجر است. قیصریه با مساحت کلی 3495متر مربع و 61حجره بزرگترین فضای سرپوشیده و متنوعترین فضای مجموعه است. این سرا قلب اقتصادی مجموعه سعدالسلطنه خواهد بود و کاربری های متنوع در آن پیش بینی شده است. ترکیبی از برندها و اصناف خوشنام از جمله پوشاک، کیف و کفش، طلا و جواهرات، ساعت، لباس ورزشی، چرم، صنایع دستی، فرش نفیس و تابلوفرش، ظروف و لوازم لوکس آشپزخانه، نمایشگاه دکوراسیون منزل، لوستر و کالای خواب.
چهارسوی بزرگ قیصریه
سایت میراث قزوین: قیصریه به تنهایی از الگوهای برجسته معماریِ مکتب قزوین در دوره قاجاری است. ساختار شکلی چلیپایی قیصریه در قلب مجموعه، چهار سوی اصلیِ دسترسی به قسمتهای مختلف کاروانسرای سعدالسلطنه است. چهارسوق قیصریه، محل تقاطع راستههای شمالی- جنوبی و شرقی- غربی است و دارای رسمی بندی باشکوه و تزتینات نغزکاشی آجر است. قیصریه با مساحت کلی 3495متر مربع و 61حجره بزرگترین فضای سرپوشیده و متنوعترین فضای مجموعه است. این سرا قلب اقتصادی مجموعه سعدالسلطنه خواهد بود و کاربری های متنوع در آن پیش بینی شده است. ترکیبی از برندها و اصناف خوشنام از جمله پوشاک، کیف و کفش، طلا و جواهرات، ساعت، لباس ورزشی، چرم، صنایع دستی، فرش نفیس و تابلوفرش، ظروف و لوازم لوکس آشپزخانه، نمایشگاه دکوراسیون منزل، لوستر و کالای خواب.
سرای شترخان
سایت میراث قزوین: قسمت جنوب و جنوب غربی مجموعه سعدالسلطنه محدود به سرای شترخان است. این سرا با مساحت 4445 متر مربع بیشترین مساحت را بین سراهای مجموعه داراست. سرای شترخان دارای یک تالار بسیار بزرگ ستوندار با مساحت 2200متر و بیش از 100 ستون میباشد. همچنین این سرا دارای 12حجره و یک مجموعه سرویس بهداشتی است. بزرگترین فضای مجموعه در کنار مدیریت مجموعه جایگاه مناسبی برای مجموعه نمایشگاهی و فروشگاهی است. این مجموعه درآینده با برگزاری نمایشگاهای متنوع در موضوعات گوناگون باعث مطرح بودن دائمی نام سعد السلطنه است و همیشه پیشنهادی جدید برای مخاطبین خواهد داشت و آن را از یکنواختی خارج میکند.
سرای سعدیه
سایت میراث قزوین:محدوده حياط سعديه با داشتن ورودي از سمت خيابان و دالان و ورودي زيبائي در شمال شرقي مجموعه سعدالسلطنه قراردارد .حياط با داشتن تناسبات سه در پنج دهانه ، حجراتي رادر پيرامون خود شکل داده است . ايوانچه هاي مقابل حجره ها که فضاي نيمه باز اين محدوده تلقي مي گردد ، به کيفيت فضاي معماري اين حياط افزوده است . وجود در دولنگه بزرگ به مفهوم امکان ايجاد فضاي بسته و امنيت کالا در انبارهائي است که در عملکرد اوليه بنا در اين بخش وجود داشته است . يکي از ويژگيهاي اين حياط داشتن حمامي در بخش جنوبي خود مي باشد که ورودي حمام از گوشه شمال شرقي حياط بوده که پس از طي مسيري حدود 43 متر به ورودي حمام دسترسي مي يابد . دسترسي دوم به حمام از طريق حياط خدماتي واقع در گوشه جنوب غربي حياط جهت انتقال سوخت ( هيزم و بوته و . . . . ) بوده است . به لحاظ ترکيب فضا و نحوه استقرار و قرارگيري ، اين حمام از نمونه هاي منحصر بفرد بوده و کمتر نمونه اي از اين دست را شاهد هستيم .
لازم به ذکر است حياط سعديه با مساحت حدود 3195 مترمربع ، و با داشتن فضاهائي با تناسبات مختلف از امکان خوبي در طرح احيا برخوردار مي باشد و به طور خلاصه حياط سعديه شامل سه دسته فضاي عملکردي اعم از خرد فضاهاي پيرامون حياط ، فضاهاي پيرامون دالان ( کلان فضا ) و حمام در دوتراز ( پلان اصلي و بام ) مي باشد .
عمليات مرمت و احياي حياط سعديه از خرداد ماه سال جاري با نظارت و مديريت سازمان نوسازي و بهسازي شهر قزوين آغاز گشته که خلاصه اي از عمليات مرمتي انجام شده در اين حياط به شرح ذيل مي باشد :
– عمليات اجرائي بام : انجام خاکبرداري وحمل نخاله بام ، خندان کردن وبند کشي طاق هاي بام (استحکام بخشي )، اجراي کاهگل روي گنبدها ، اجراي زيرسازي جهت صندوقه سازي با چوب و نصب داربست بام جهت پوشش بام در مقابل بارندگي ها
– عمليات اجرائي بدنه : انجام لايه برداري داخل حجرات ( سيمان و گچي ) و خالي کردن بندها.
– عمليات اجرائي کف : انجام خاکبرداري و حمل نخاله کف حجرات و انجام خاکبرداري و حمل نخاله کف بسکوها
ضمنا کاربري پيشنهادي جهت احياي حياط سعديه برپائي کارگاهها و عرضه صنايع دستي مي باشد.
سرای بهشتیان
سایت میراث قزوین:این سرا واقع در شمال غربی مجموعه با دو ورودی اصلی است. ورودی اول از سمت شمال سرا و خیابان اصلی است و ورودی دوم از سمت شرق سرا و بازارچه سعدالسلطنه است. سرای بهشتیان با مساحت 2100متر مربع دارای 2 تالار بزرگ، 2رواق و 8 حجره است. 3 مجموعه سرویس بهداشتی جدید نیز در آن ساخته شده است. سرای بهشتیان بخش خدمات پذیرایی مجموعه خواهد شد و تنوعی از رستورانهایی با غذاهای سنتی و جدید و یا در اصطلاح سرزمین غذای (Food Court) سعدالسلطنه خواهد بود.
مرمت مجموعه سعدالسلطنه
پيشرفت 57 درصدي عمليات مرمت سراي سعديه(21/11/1391)امروزه بازار از نظر عملکردي و کالبدي به مقوله پيچيده اي تبديل شده است.زيرا تحولات اقتصادي در گذر از شيوه هاي سنتي به شيوه هاي معاصر،عواقب،عوارض و بازتاب هاي خاص در اين پديده اقتصادي،اجتماعي،فرهنگي و مذهبي داشته است و آن را به شکل امروزي درآورده که از يکسو رها شدن،فقدان عملکرد و تبديل آن به انبار و از سوي ديگر تراکم مازاد حيات طبيعي آن را تهديد مي کند.مجموعه عظيم سعدالسلطنه با ظرفيت ها ي بالاي اقتصادي،اجتماعي و فرهنگي،در قلب شهر تاريخي قزوين واقع شده است.اين مجموعه به لحاظ دسترسي هاي مناسب شهري و موقعيت ممتازي که در ارتباط با بافت شهري،فرهنگي و تاريخي پيرامون خود دارد.به عنوان يک امکان بالقوه و بسيار قوي در حوزه گردشگري ديده مي شود.اين مجموعه با دارا بودن شش سرا به نام هاي شترخان ،قهرماني،سعدالسلطنه ،سعديه،نگارالسلطنه،بهشتيان و نيز چهارسوق و قيصريه و حمام رضوي،مجموعه اي بسيار ارزشمند با پتانسيل بالا را شامل مي گردد.سراي سعديه يکي از سراهاي اين مجموعه ارزشمند است که با مساحت حدود 3195مترمربع،در قسمت شمال شرقي اين مجموعه واقع شده و داراي دالان ورودي زيبايي از سمت خيابان امام خميني(ره)مي باشد.اين سرا داراي حياطي با تناسبات سه در پنج دهانه بوده که داراي حجراتي در پيرامون حياط مي باشد.عمليات مرمت اين سراي زيبا،از خردادماه سال جاري با نظارت و مديريت سازمان نوسازي و بهسازي شهر قزوين آغاز گشته و داراي پيشرفتي حدود 57 مي باشد.در ذيل به خلاصه اي از ميزان پيشرفت عمليات مرمتي انجام شده به شرح زير اشاره مي گردد:-عمليات اجرائي بام شامل:خاکبرداري،حمل نخاله،زيرسازي و…با ميزان پيشرفت 100 درصد-عمليات اجرايي بدنه شامل:لايه برداري داخل حجرات با ميزان پيشرفت100 درصد،مرمت بدنه هاي آجري با ميزان پيشرفت 50 درصد،مرمت بدنه هاي تزئيني و کاربندي ها با ميزان پيشرفت 60 درصد،مرمت ارسي هاي ورودي به حياط سعديه با ميزان پيشرفت 40 درصد،اجراي هره هاي بام پيشرفت 90 درصد.عمليات اجرائي کف شامل:خاکبرداري و حمل نخاله کف سکوها با ميزان پيشرفت 100 درصد،اجراي تاسيسات آب باران با ميزان پيشرفت 60 درصد،خاکبرداري ورودي حياط به مجموعه سعدالسلطنه با ميزان پيشرفت 100 درصد.لازم بذکر است کاربري پيشنهادي جهت احياي حياط سعديه برپايي کارگاهها و عرضه صنايع دستي مي باشد.