سلوکیان
خشونت سیاسی
ناصر فکوهی
دسترسی Block Title
سلوکیها (۳۰۵ تا ۶۴ پیش از میلاد)
بیشترضعف دولت هخامنشی که از اواخر حکومت داریوش اول آغاز شد، پیش از هر چیز ناشی از قدرت گرفتن حاکمان محلی به دلیل کاهش تمرکز سیاسی و زیر فشار قدرت بزرگ یونان بود که از شرق بر امپراطوری ایران وارد میشد. نشانههای این ضعف را میتوان در شورش و نافرمانی ساتراپها از جمله ساتراپ ارمنستان در ۳۷۹ پیش از میلاد، شورشهای درون خانواده سلطنتی و خشونتها و کشتارهای درون هیأت حاکم مشاهده کرد. اردشیر سوم در سال ۳۵۹ پیش از میلاد به سلطنت رسید و بنا بر منابع یونانی، ۸۰ تن از برادران ناتنی خود را برای تثبیت قدرت خویش به قتل رساند. قتلهای درون خانواده سلطنتی در اواخر دوره هخامنشی به حدی رسیده بود که در زمان به سلطنت رسیدن داریوش سوم تقریبا هیچ شاهزادهای بر جای نمانده بود. از این رو داریوش که فردی بیتجربه بود نتوانست چندان مقاومتی در برابر یورش نظامی گسترده اسکندر مقدونی در سال ۳۳۱ پیش از میلاد از خود نشان دهد.
اسکندر یک طرح سیاسی ـ فرهنگی بزرگ را در سر میپروراند و آن تلفیق دو تمدن قدرتمند ایرانی و یونانی در یک مجموعه بزرگ و متمرکز سیاسی بود. به این مقصود او به رغم به آتش کشیدن تخت جمشید و غارت و قتل عام مردم این شهر، کمتر دست به خشونت در فتح ایران زد و خشونتهایی که سردارانش پس از عزیمت او به سوی شرق ایران را در این کشور انجام دادند مجازات کرد. برعکس، اسکندر در پی آن بود که آمیزش با ایرانیان را در سرداران خود تشویق کند، از این رو خود با رکسانه ، (رخشانه Roxane) دختر یکی از نجبای باختری و همچنین با دختر داریوش سوم و اردشیر سوم نیز ازدواج کرد. اما طرح بلندپروازانه اسکندر با مرگ او در ۳۲۳ پیش از میلاد ناتمام ماند. از این زمان امپراتوری باستانی ایران میان سرداران او تقسیم شد. و یکی از این سرداران، سلوکوس اول بخش بزرگی از این امپراطوری را به خود اختصاص داد و سلسله سلوکیها را تأسیس کرد که تا سال ۶۴ پیش از میلاد بر ایران حاکم بود. سلوکیها تلاش کردند سیاست یونانی کردن ایران را ادامه دهند اما در این کار با شکست مطلقی روبه رو شدند. سلوکیها نه فقط در سیاست فرهنگی خود شکست خوردند بلکه از تشکیل یک دولت متمرکز سیاسی نیز به دلیل نداشتن یک محور ایدئولوژیک مشخص، برای مثال یک دین واحد ناتوان بودند (۸). و هر چند نبود این محور ایدئولوژیک سبب وجود نوعی بردباری مذهبی نسبت به ادیان گوناگون در قلمرو سلوکیان میشد، اما به دلیل فقدان سازماندهی سیاسی قدرتمند در ایران مرکز ثقل قدرت سلوکی به تدریج و به ویژه از نیمه دوم قرن سوم پیش از میلاد به سوی سوریه، قلمرو طبیعی حاکمیت یونانی، سوق یافت و خلاء قدرتی در شرق ایران به وجود آمد که به سرعت از سوی یک خاندان ایرانی، اشکانیان، پر شد.
تاریخ ایران پژوهش آکسفورد
تورج دریایی
علت وجودی این کتاب آن است که کتابهای تألیفشده دربارۀ تاریخ ایران یا فقط بر دورۀ خاصی تأکید دارند یا به یک اندازه به همۀ دورهها نپرداختهاند. از این رو نیاز به کتابی احساس میشد که تاریخ فلات ایران را بازنماید، از کسانی بگوید که در این سرزمین زیستند و مردند؛ خالقان فرهنگی که به طرق گوناگون در منطقه و قاره رسوخ کرده است. مؤلفان این کتاب تلاش میکنند نهفقط تاریخ ایران عصر جدید, بلکه تا حد امکان کل تاریخ ایران را بازگو کنند. این اولین و شاخصترین تفاوت این کتاب با کتابهای دیگری است که دربارۀ تاریخ ایران نگاشته شده است. دوم آنکه متخصصان هر دوره با مقالات تخصصی در حوزۀ مطالعاتشان اطلاعاتی قابل فهم در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار میدهند. مؤلفان این کتاب مورخ، زبانشناس و متخصص در زمینۀ مطالعات ایرانی هستند. آنها کوشیدهاند چکیدهای از تاریخ و فرهنگ ایران را به شیوهای روشن و قابل فهم در اختیار مخاطبان قرار دهند.
دسترسی