پل خواجو




1925 میلادی

آدرس




پلاک 1
ورودی از چهارباغ عباسی
گردش های زیر پل
شاه نشیین
دهانه زیرین در امتداد رودخانه
بالاخانه
زیر پل
از شمال غربی
از شمال شرقی



این پل که در سر راه قدیم اصفهان به شیراز ساخته شده به نام (حسن‌آباد) و پل (بابا رکن‌الدین) نیز خوانده شده است. احتمال داده‌اند که شالوده آن در زمان حسن بیک ترکمان یا حسن پاشا نامی از امرای تیموری گذاشته شده باشد. ساختمان پل امروزی خواجو که به واسطه مجاورتش با محله خواجو به این نام معروف شده از دوره شاه عباس دوم است. این پل در سال 1060 هجری بنا شده. طول آن 5/132 متر و عرض آن 12 متر است. این بنا را فقط از لحاظ ایجاد یک پل بنا نکرده‌اند بلکه در عین حال بمنزله سد و بند نیز می‌باشد و به همین جهد درباره بنای پل گفته‌اند:
دارای جهان پناه عباس                    دریاچه و سد و پل بنا کرد
با مسدود کردن دهانه‌های زیرین پل خواجو قسمت غربی آن به صورت دریاچه کوچکی در می‌آید (در دوره شاه عباس دوم در مواقعی که در کاخ‌های هفت دست و آینه‌خانه مراسم رسمی برپا بوده پل خواجو (تخته بند) می‌شده و قسمتی از رودخانه که در مقابل کاخ‌های سلطنتی مزبور واقع می‌شده به صورت دریاچه در می‌آمده و بر روی آب‌های این دریاچه مراسم
آتش‌بازی بعمل می‌آمده است) امتیاز پل خواجو بر سایر پل‌های زاینده‌ رود آن است که غیر از اختلاف جنبه معماری تزئینات کاشی‌کاری فراوان نیز دارد و پشت بغل‌های چشمه‌های پایین و غرفه‌های بالا و بنای دو بیگلربیگی روی پل و نمای غرفه‌های طرفین پل با کاشی‌های الوان مختلف تزئین شده و داخل اطاق‌ها و گوشواره‌های بیگلربیگی‌های روی پل که اقامتگاه تفریحی پادشاه بوده نقاشی شده است.
در عصر شاه عباس دوم پل خواجو به نام پل شاهی شهرت داشته است. صاحب کتاب قصص‌الخاقانی نوشته است بعد از تعطیلات نوروز در سال 1060 به امر شاه عباس ثانی پل شاهی را که بر زاینده رود بسته شده بود آئین بندی و چراغان و گلریزان کردند و هریک از غرفه‌های آن را یکی ار امرا و بزرگان تزئین نموده و مولانا سایرای مشهدی به مناسبت افتتاح پل اشعاری به رشته نظم کشید. قصیده افتتاحیه پل شاهی شامل 45 شعر است و ما در اینجا به ذکر چند بیت آن اکتفا می‌کنیم:
به حکم پادشاه استاد تردست                     پلی بر زنده رود اصفهان بست
که ریزد سیل هنگام بهارش                      به جوی کهکشان از آبشارش
پلی بر روی دریا تازه بستند                      بر اجزای زمین شیرازه بستند
به حکم پادشاه هفت کشور                     به طاق آسمان شد پل برابر
دلش آئین گل ریزان پل خواست                     رخ از جام چراغان می ‌آراست
بفرمود از پی جشن آن زمان زود                      به بزم افروز آن هنگام مقصود
که پل را چون بروج آسمانی                               ببند آئین نگه کن بین که دانی
ز بس تصویر گوناگون نمودار                          روان بانی آنجا نقش دیوار
عجب نبود اگر از عکس آئین                      شود آئینه صورتخانه چین
اگر یک گل زمین را تازه دیدند                     به رویش عقد از گوهر کشیدند
پل از دریاچه بیند جلوه خویش                      نهاده چون عروس آئینه در پیش
چراغان شد ز حکم پادشاهی                     زمین تا آسمان مه تا به ماهی

آثار مهندسی و مقاصد معماری به‌ندرت در این حجم بحث می‌شود اما پل‌های اصفهان از چند وجه مهم‌اند ازجمله معماران شهری که باید اساساً در موردشان بحث کرد.
شاه‌عباس دوم در سال 1650 دستور به ساخت پل خواجو در پایین رود یا شرق پل الله‌وردیخان داد تا جایگزین پل قدیمی‌تری شود که هیچ اثری از آن نمانده است.
زمانی با راه ورودی که در گوشۀ جنوب شرقی میدان آغاز می‌شد به مرکز شهر جدیدی متصل بود که قسمتی از آن پوشیده از بازار بود. رشته‌طاق‌های آن بلندتر از ارتفاع سر هستند و شاید برای تشویق اسب‌سواران جهت استفاده از پل این‌طور تعبیه شده‌اند.
می‌توان از پل و از میان تورفتگی‌های طاق گاهواره‌ای از منظرۀ رودخانه در دو جهت لذت برد. در دو طرف سازه‌های پنج‌گوشه در میان آبراه ایوان‌های مربع و پنج‌ضلعی یک‌درمیان نفوذ می‌کنند.
برخلاف پل الله‌وردیخان پل خواجو سد نیز هست و از پشت‌بندهای پله‌دار از طرف پایین رود گردشگاه مطلوب تابستانی است که از دالان طاق‌داری به آن راه می‌یابد. از جریان آب پایین خنک می‌شود و یقیناً خلاصی خوشایندی از گرمای ظهر می‌باشد.
پارسایی اسلامی تدارک برخی خدمات عمومی را ترغیب می‌نمود، در اسلام همیشه اینها به تحریک افراد بخشنده برای رستگاری شخصی ساخته می‌شد.
امکان دارد شاه‌عباس دوم به‌خوبی آگاه بوده است که کار ساخت پل و به‌ویژه دالان‌های پایین‌تر آن کاری شبه‌مذهبی بوده که در آن لذت‌های قرآنی بهشت با عمارت‌هایی که زیر آنها رودهایی جریان دارد در زمین تصور شوند.
پل حسن‌آباد که به نام «بابا رکن‌الدین» نیز خوانده می‌شود به دست شاه‌عباس دوم ساخته شده است (تصویر 37). این پل که اکنون به نام پل گبرها مشهور و به سمت جادۀ شیراز است، هر چند کوتاه‌تر و کم‌عرض‌تر از پل الله‌وردیخان است، اما از نظر ساخت‌وساز و تزیینات قابل‌ملاحظه‌تر است.
طول آن 126 متر و عرض آن 11.70 متر است (تصاویر 38 و 39).
شالودۀ این پل روی کف‌بندی به عرض 26 متر ساخته شده است، و دریچه‌های وصل شده روی این شالوده در زمان پایین بودن سطح آب زنده‌رود به‌صورت سدی عمل کرده و باعث بالا آمدن تا 2 متر می‌شود؛ تنظیم سطح آب برای آبیاری کناره‌های رودخانه به‌وسیلۀ پنجره‌هایی که آب از آنها به‌صورت آبشار به پایین‌دست رودخانه می‌ریزد انجام می‌پذیرد.
در هنگام گردش روی شالودۀ این پل دیدن جریان آب و شنیدن زمزمۀ آن احساس خوشایندی ایجاد می‌کند.
دهانه‌های پل حفره‌دار و دارای طاق‌هایی از یک طرف پل به سمت دیگر آن است و از کف‌پوشی از سنگ سخت به ابعاد 3.40 متر در 90 سانتی‌متر و به قطر 34 سانتی‌متر پوشیده شده است.
این کف‌پوش‌ها آب‌روهای زیرین را در تمام طول دهانۀ پل می‌پوشانند.
مصالح استفاده شده برای ساخت کف‌بند، شالوده، پایه‌ها و پشت‌بندها، سنگ‌های سخت بزرگی است که تا محل ایجاد طاق‌ها چیده شده‌اند.
قسمت بالایی تماماً از آجر مرغوب بنا شده است و معبر روی پل 4.60 متر بالاتر از شالوده قرار دارد و سنگفرش شده است.
عرض این معبر 6.40 متر، عرض پیاده‌روهای طرفین 1.60 متر و ارتفاع آنها 4 متر و مسقف است و عرض آنها به حدی است که دو نفر به‌راحتی می‌توانند از کنار هم عبور کنند.
حفاظ آن مشبک و تا ارتفاع تکیه‌گاه در دو طرف پیاده‌رو کشیده شده است.
در دو سر پل دو شیب به طول 10 متر وجود دارد.
این شیب‌ها دارای جان‌پناهی است که به ستون‌های مرمرین سنگِ نشانه و سپس 4 اتاقک روی پل ختم می‌شود. وسط پل نیز دو اتاقک بزرگ دیگر به ارتفاع 7.50 متر پیش آمده به سمت بیرون پل قرار دارد.
اتاقک‌های وسط پل نیز 8 وجه دارد، ایوان و تکیه‌گاه‌های مشبک بالای آن است. این عمارت‌ها چند تالار مسقف با بازشوهای بزرگ قوس‌دار دارد و محل استراحت افراد مرفه اصفهان است که در گرمای تابستان برای استفاده از هوای خنک و سالم و کشیدن قلیان و نوشیدن چای به اینجا می‌آیند.
در این تالارها هنوز باقیماندۀ آثار نقاشی، طلاکاری، قاب‌بندی و نوشته‌هایی از نظم و نثر بر دیوارها به چشم می‌خورد.
روی عمارت مرکزی در سمت بالادست رودخانه جایگاهی سرپوشیده برای گروه نوازندگان جهت نواختن در روزهای جمعه برپا شده است.
پیشانی همۀ طاق‌ها همچنین جان‌پناه‌های مشبک دور ایوان‌ها با کاشی‌های لعاب‌دار رنگی و گل تزیین شده است. چند راه‌پله ارتباط پی تا ایوان و جایگاه گروه نوازندگان را ممکن می‌سازد.
تحلیل کالبدی پل ها: قرارگیری شهر اصفهان بر ساحل زاینده‌رود و ضرورت ارتباط با مناطق واقع بر کرانه دیگر رود، از دیرباز سبب ایجاد پل‌هایی بر رودخانه بود شده که قدیمی‌ترین آن هها، پل شارستان، از دوره ساسانیان باقی است ….
شکل کالبدی و ابعاد:… پل‌های احداث شده بر زاینده‌رود را باید در دو گونۀ متفاوت از نظر کارشناسان گنجانید.
گونه اول که پل شارستان و پل مارنان … در آن می‌گنجد، پل‌هایی هستند که صرفا ارتباط دو ساحل رودخانه را میسر می‌گردانند و به تبع آن شکل کالبدی خطی و ساده‌ای متشکل از مسیری سنگی دارند که از دوجانب با دست اندازهای کوتاه محافظت شده‌اند.
در گروه دوم، پل بخشی از فضای شهری‌ست که زندگی شهری در آن جریان دارد.
در سی‌وسه‌پل … اتصال بین دو جریان و دو شکل، کوتاه و موقت در حد وقفه‌ای در یک روند پویاست. ازاین رو غرفه‌هایی با عرض کم در دو جانب پل ساخته می‌شود تا بتوانند خارج از جریان عبوری مسیر اصلی پل، امکان وقفه و درنگی کوتاه برای همراه شدن با جریان آب را فراهم کنند. ازاین رو دیواره‌هایی بلندتر از قد انسان ایجاد می شود … گرچه در برخی اوقت مانند زمان مراسم آب‌پاشان، تماشای جشن از روی پل صورت می‌گرفته است و بدین ترتیب، پل از یک مسیر عبوری، به یک مکان تجمع تبدیل می‌شده‌است.
در پل خواجو اتصال بین دوشکل… گسترده تر و در جهت برقراری گفتگویی طولانی‌تر با جریان آب است. با ایجاد یک هشت‌ضلعی در وسط پل و دو نیمۀ هشتضلعی در دوجانب آن و پله هایی که در یک جانب چل تعبیه می شود … این منظور تامین می‌شود.
در هنگامی که پل خواجو تخته‌بند می‌شود جریان آب از حرکت بازمانده و در دو سوی پل جویی شکل دریاچه به خود می‌گیرد، فضای پویا به فضایی ایستا تبدیل می‌شود. آب جاری به آیینه تبدیل می شود تا دروازه ورود به عالمی دیگر شود. عالمی که کوشک های ابدی در آن جای می‌گیرد. ریزش آب به شکل آبشار از دهانه‌های زیرین پل در فصل تابستان که زمان تفرج و گردش است ارتباطی نزدیک‌تر با جریان رودخانه را در شکلی مفرح پدید می‌‌آورد. جز آن، مانند سه و سه پل، در قسمت فوقانی راهروهایی در جوانب مسیر عبوری وجود دارد که امکان وقفه و درنگ در جریان گذر از پل و ایستادن و لذت بردن از جریان آب را فراهم می سازد.
تزیین دیوار ها با کاشی، ایجاد فضایی مفرح و روح‌انگیز را تقویت می‌کند.
این پل به فرمان شاه‌عباس دوم در مسیر جادۀ قدیمی اصفهان به شیراز ساخته شده است. جهانگردان قدیمی از این پل با نام‌های پل حسن‌بیک، حسن‌آباد، شیراز، بابا رکن‌الدین و گبرها نام برده‌اند. امروزه عموماً به نام محله‌ای از شهر که در مجاورت پل است، پل خواجو نامیده می‌شود.
به گفتۀ هوتوم شیندلر این پل بر خرابه‌های پل قدیمی موسوم به حسن‌بیک آق قو یونلو، اوزون حسن، ساخته شده است.
او می‌گوید: «این پل توسط شاه‌عباس دوم بر خرابه‌های پل قدیمی حسن خان ترکمن ساخته شده است. این حسن خان شخصی است که در تاریخ به حسن‌بیک آق قو یونلو شهرت دارد و پیش از صفویان حکومت می‌کرده [است]. هنگامی‌که ساختمان پل توسط شاه‌عباس دوم تکمیل شد آن را پل حسن آباد نامیدند زیرا ارتباط محلۀ حسن‌آباد اصفهان را با ساحل راست رودخانه برقرار می‌کرد.هنگامی‌که محلۀ حسن‌آباد در سال 1722 میلادی توسط افاغنه ویران شد، پل، نام کنونی خود را از محلۀ خواجو که آن سوی حسن‌آباد است اخذ کرد و پل خواجو نامیده شد.این پل از سنگ و آجر ساخته شده، 24 دهنه دارد، و 154 یارد درازاست.»
با این همه در مورد اساس ساختمان پل من ( آندره گدار ) چیزی که این داستان را تأیید کند پیدا نکردم و در محل چیزی که آن را توجیه کند ندیدم.
این پل-سد با معماری بسیار زیبای خود نظیر پل الله‌وردیخان از سوی بسیاری از جهانگردان چون شاردن، تکسیه، فلاندن و کوست توصیف و به تصویر کشیده شده است.
به استثنای کتیبه‌ای به خط کوفی مربع که بخشی از آن لایقرأ ( ناخوانا ) است و تاریخ تعمیرات پل یعنی سال 1290 هجری ( 1873-4 میلادی ) را به دست می‌دهد بر این پل هیچ کتیبه‌ای در باب بنیان‌گذاری آن وجود ندارد.





پاسکال کوست
اوژن فلاندن
اوژن فلاندن

مطالب مرتبط