کاخ سروستان






تأثیر معماری غرب در بنای کوه خواجه در سیستان هم قابل رویت می‌باشد (۱۴). در این‌جا انسان می‌تواند ترکیبی از یک معبد و قصر را مشاهده کند. دلایلی موجود است که اصل بنا به دوره هخامنشی تعلق دارد ولی بعداً در زمان پارت‌ها و ساسانیان بازسازی شده است. به‌ همین نحو یک کاخ مقدس در مجموعه آتشکده آذر گشسب ” تخت سلیمان ” توسط ساسانیان در قرن ششم بعد از میلاد بنا شده است که اهمیت زیادی برای پادشاهان ساسانی داشته است تا آن‌جا که پس از تاج‌گذاری در تیسفون برای زیارت به این آتشکده در “شيز ” می‌آمده‌اند.
با وجود آن که ترکیب آتشگاه مقدس و کاخ در این مجموعه مسلم شده هنوز کاربرد بعضی از اطاق‌های موجود در آن که آیا جنبه تقدس و روحانی داشته‌اند یا جنبه دنیوی روشن نشده است.
همچنین کاخ سروستان که در قرن پنجم بعد از میلاد ساخته شده است علاوه بر اینکه یک کاخ می‌باشد عنوان تقدس نیز داشته است. بنا که ساختمان‌های مخروبه زیادی آن را احاطه کرده است شامل یک ایوان ورودی و گنبد مرکزی و حیاط است.
در دو طرف طولی بنا تالارهای ستون‌دار فضای مرکزی را احاطه کرده‌اند . ستون‌ها که از لحاظ شکل کاملاً ساسانی می‌باشد خیلی نزدیک دیوارها قرار دارند.

بنای مشهور واقع در سروستان که معمولا تاریخ آن‌ را مربوط به سده پنجم میلادی می‌دانند باید به زمان قابل ملاحظه بعدتری محتملا حتی به حد از عصر ساسانی یعنی اوائل اسلام تعلق داشته باشد. چون سیستم طاق‌زنی آن در میان روش‌های ساختمانی ساسانی نظیری ندارد. در هر حال از دوره متاخرتر ساسانی به اندازه کافی آثاری از نوع بناهای گنبددار فیروزآباد و بیشابور یافت می‌شود که ادامه متوالی آن را تا دوره اسلام نشان دهد…یکی از پیچیده‌ترین بناهای معماری ایران کاخ به‌اصطلاح ساسانی سروستان است که پیش از این ذکر آن گذشت. از دو اطاق گنبددارش، آن اطاق بزرگتر که بر همه‌ی مجموعه بنا مشرف است با همه اطاق‌های پیرامونش باز هم به نوع شماره 3 چهارطاق تعلق دارد. در صورتی‌که اطاق کوچک‌تر طرح یکتایی را با طرح چهار دهانه‌ای که فقط در طبقه همکف توسعه یافته شامل است و دهلیزی دارد که در زیر گنبدی بزرگ‌تر واقع شده. طرح مخصوص این مجموع بناها همچنین جزئیات ساختمانی آن از مدت‌ها پیش مقایسه آن را با بناهای اولیه اسلامی مانند قصر خزانه در اردن و اوخیدر در عراق برانگیخته و در مورد تاریخ ساسانی و عملکرد بنا تولید شک کرده است. درحقیقت فنون ساختمانی آن این امر را که این بنا در زمان ساسانیان ساخته شده غیر ممکن می‌سازد و نقشه آن به همان اندازه طرح آن را بعنوان یک کاخ ناممکن می‌نماید. بعضی فرض کرده‌اند که ممکن است آتشکده‌ای مربوط به روزگار بومهیان ؟؟؟ باشد ولی چنین فرضیه سزاوار بررسی بیشتری است. اینکه ممکن است بنای اسلامی باشد نیز مورد بحث واقع شده هر یک از این تعبیرات و یا امکانات باقی مانده دیگر که در آخرسر درست از آب درآید یک شباهت شگفت‌آوری میان مجموعه سروستان و بنایی صفوی مانند مسجد میر بزرگ در آمل وجود دارد. و این نشانگر یک سنت رسمی حیرت‌انگیز از معماری ایرانی در طی قرون است. تداوم لاینقطع بناهای گنبددار پیش از اسلام را در داخل معماری اسلامی حتی تا زمان‌های جدید می‌توان توسط دو بنای ساده نزدیک بیشابور در استان فارس نشان داد.


کاخ سروستان
این شهر در 84 کیلومتریِ شیراز قرار دارد، و در فاصلۀ 9 کیلومتریِ آن ویرانه‌های سروستان از دورۀ ساسانی و بقایای ساختمانی بنایی عظیم و جالب توجه به چشم می‌خورد.
طرح کلی این بنا شبیه به کاخ فیروزآباد است. یعنی مرکب از یک ایوان اصلی ورودی که برخلاف ایوان فیروزآباد عمق کمتری دارد، ولی مانند فیروزآباد محور اصلی ورودی به بناست که به تالاری چهارگوشِ گنبددار مضاعف راه پیدا می‌کند. در پشت این تالار گنبددار حیاطی قرار دارد که در اطراف آن بناهای اندرون ساخته شده، قسمت مربوط به پذیرایی یا بیرونی این بنا مهم‌تر و مجلل‌تر از فیروزآباد است و معلوم می‌شود که طرح‌های ساختمانی مدارجی را پشت سر گذاشته است و به همین علت تاریخ بنا را دست‌کم دو قرن بعد از فیروزآباد می‌دانند گنبد این کاخ با آجرِ پخته ساخته شده در حالی که در فیروزآباد تنها از لاشه‌سنگ استفاده شده بود.
در داخل بنا و در کنار اتاق‌های جنبی تالار گنبددار مجموعه‌ای از ستون‌های گردِ کوتاه به‌صورت دوقلو روی دیوارهای کوتاهی ساخته شده که فوق‌العاده چشم‌گیر است و یادآورِ بناهای دورۀ اسلامی به‌ویژه صدر اسلام. این ستون‌ها جرزهاو پایۀ مستطیل‌شکل را در قسمت بالا تشکیل می‌دهند که به‌صورت پاکارقوس از آنها استفاده شده است.
در تمام طول دیوارهای این تالار یک‌سری طاقچه‌های بزرگ طاقدار با قوس‌های گهواره‌ای شکل دیده می‌شود. کاربرد این بنا هنوز به‌درستی مشخص نشده است. مطالعات معماری تاریخ آن را اواسط دورۀ ساسانی در قرن پنجم میلادی می‌دانند به‌ویژه آن را متعلق به بهرام گور می‌دانند (420-431م.) که توسط وزیرش مهرنرسی ساخته شده، از مهرنرسی بقایای پلی ویران شده روی رودخانۀ فیروزآباد در محل تنگ‌آب و در فاصلۀ نه‌چندان دور از نقش‌برجسته‌های پیروزی‌های اردشیر بر اردوان قرار دارد و کتیبه‌ای دارد مؤید ساخت پل توسط مهرنسی.





عکس از چفدها و تاق ها / کریم پیرنیا
عکس از چفدها و تاق ها / کریم پیرنیا
عکس از چفدها و تاق ها / کریم پیرنیا



مطالب مرتبط